Składniki na 4 porcje:
250 g makaronu łazanki (można zrobić samemu, ale mnie się nie chciało)
500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
2 cebule
10-12 pieczarek
laska albo i dwie kiełbasy (u mnie wiejska)
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz, kminek, chili
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha.
Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku.
Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać.
Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.