sie 302012
 

Skladniki :

– 1kg piersi drobiowej
– 1kg pieczarek, lyzka masla
– 3 – 4 cebule i 3 zabki czosnku
– 10 dkg sera zóltego (startego na tarce)
– koncentrat pomidorowy, ketchup
– 2szkl zwyklego ryzu
– sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli, ziola
prowansalskie do smaku. Ma byc pikantne!

Wszystkie skladniki robimy oddzielnie.

Ryz ugotowac na sypko w duzej ilosci wody na pól twardo. Cebule i czosnek drobno pokroic i przesmazyc na patelni z odrobina oleju. Umyte i pokrojone w plastry pieczarki przesmazyc na patelni z lyzka masla. Mieso pokroic w kosteczke i przesmazyc na patelni z odrobina tluszczu. Przygotowane skladniki wkladamy do duzego naczynia i mieszamy dodajac koncentrat doprawiamy do smaku. Jesli masa bedzie sucha mozna ugotowac z kostki rosolek i dodac. Risotto przelozyc do naczynia zaroodpornego posmarowac na wierzch koncentratem i ketchupem posypac startym serem przykryc i zapiekac 20-30minut w temperaturze do 180°C.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)