Rewelacyjny placek tesciowej. Leci to jakos tak:
Placki
Obrac, zetrzec zmieniaki z cebula.
Odsaczyc i tyle co odsaczonej wody dodac mleka.
Dodac dwa jajka, sol, pieprz, szklanke maki.
Wymieszac smarzyc na rozgrzanym oleju.
Sos
Wolowina – pokroic w kostke i smazyc. Zrzucic do garka.
Cebula – pokroic w kostke i smazyc. Zrzucic do garka.
Pieczarki, wrzucic cale na goraca wode na 10min, wylaczony gaz. Potem je pokroic, do gara. Pokroic papryke czerwona (2 lub 3 papryki) i jedna lub dwie marchweki – do garka.
Zrzucic do garka, podlac garaca woda i dusic mozna dodac kostke rosolowa.
Dodac ziele angielskie, sol, pieprz, lisc laurowy.
Czubata lyzka maki + pol szklanki wody, rozrobic, dodac.
Infuzja koncowa
Placek polozyc na talerz, polac sowicie sosem, zlozyc na pol, polac smietana 18%, oproszyc swieza pietruszka.